ABBA

En av Sveriges största musikgrupper med över 400 miljoner sålda skivor och som haft framgångar i hela världen är ABBA, som bildades i början på 1970-talet. Det var Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad som var medlemmar. När gruppen bildades var Björn och Agnetha gifta med varandra och Benny och Frida var ett par. Äktenskapet tog slut 1979 och Benny och Fridas förhållande tog slut 1981. Deras musik gavs ut av Polar Music som grundades av Stikkan Andersson (1931–1997) och det var även han som ofta tillsammans med Björn Ulvaeus skrev text och musik från begynnelsen och fram till 1977.

ABBA:s första album hette ”Ring ring” och det kom ut 1973. De tävlade även med låten i Melodifestivalen samma år och hamnade då på en fjärde plats. Det året vann låten ”Sommaren som aldrig säger nej” som framfördes av gruppen ”Malta” (Claes ’Clabbe’ af Geijerstam och Göran Fristorp).

Året efter, 1974, medverkade ”ABBA” igen, då med ”Waterloo” och detta år vann de både den svenska tävlingen och hela Eurovision. Men det dröjde över ett år innan ”ABBA” fick en ny hit och det var med låten ”SOS”. År 1983 beslöt ”ABBA” att ta en paus, en paus som varar än i dag.