Lyssna på musik i lurar

Musik kan avnjutas på flera sätt. Antingen kan du låta ljudet strömma ur högtalarna, eller så lyssnar du i hörlurar. Det finns flera anledningar till att göra det senare. Om du befinner dig i en offentlig miljö – på jobbet, i skolan eller i kollektivtrafiken – så är det ett sätt att visa hänsyn till din omgivning. Men även hemma kan det finnas goda anledningar att lyssna med hörlurar. Dels för att inte störa andra i din familj, men också för att det faktiskt går att få bättre ljud med hörlurar. Faktum är att många riktiga audiofiler föredrar att lyssna med lurar eftersom ljudet blir renare och ljudbilden bättre. För att det ska bli så behöver du dock ett par lurar av riktigt bra kvalitet. I den här artikeln ska vi titta närmare på olika typer av lurar och vad som skiljer dem åt.

Trådlösa hörlurar

Att köpa trådlösa hörlurar har blivit väldigt populärt den senaste tiden och allt fler tillverkare erbjuder sådana. Du kan antingen köpa in ear-lurar, eller sådana som du sätter utanpå huvudet (over ear). Vilka du föredrar handlar både om pris och kvalitet och om formen på dina öron. In ear-lurar är mindre, smidigare och lättare att bära med sig men ger sämre ljud och passar inte alla öronformer så se till att prova dem innan du köper ett par dyra sådana.

Lurar med sladd

Idag är de flesta lurar med sladd over ear. In ear-varianterna har nästan helt försvunnit från marknaden eftersom de trådlösa blivit så pass billiga idag att det är svårt att konkurrera. Generellt sett kan sägas att du får mer ljudkvalitet för pengarna när du köper ett par lurar med sladd, men du tappar i bekvämlighet. Trådlös teknik kostar pengar, så om du tittar på ett par trådlösa lurar och ett par med sladd i samma prissegment så kommer de med sladd nästan garanterat vara bättre. Du tappar nämligen alltid lite av frekvensomfånget när den trådlösa överföringen av musik sker. Den stora nackdelen med att ha ett par hörlurar med sladd är att du blir något förhindrad i ditt vardagsliv, särskilt om du använder dem när du rör på dig. Det är lätt att sladden slits ut om du är ute på en löprunda eller på gymmet. Du måste också ha din musikspelare nära hörlurarna för att sladden ska räcka till.