Madonna

Madonna Louise Cicceon, är född i Bay City i Michigan 1958. Hon är mest känd som sångerska, men Madonna är också låtskrivare, musiker, skådespelare och affärskvinna. Från början ville hon satsa på en danskarriär och därför flyttade hon till New York. Hon började uppträda med musikgrupperna ”Emmy” och ”Breakfast Club”, för att 1982 skriva på ett skivkontrakt med ”Sire Records” och året efter släppte hon sitt debutalbum ”Madonna”. Hon fortsatte släppa flera framgångsrika album och för albumet ”Ray of Light” fick hon en Grammy 1998. Hon blev till och med invald i ”Rock and Roll Hall of Fame” 2008. Att hon blev så otroligt populär är nog på grund av hennes bildspråk i de musikvideor hon gjorde. Hon förnyade även sin musik och använde både sexuell och religiös symbolik.

Madonnas uppväxt

Madonna har italienskt ursprung och hennes mor, Madonna Fortin, hade både franskt och kanadensiskt ursprung. Tyvärr dog Madonnas mamma redan vid 30-årsåldern, när Madonna endast var fem år gammal. Madonnas far anställde en hushållerska efter moderns död som han gifte sig med senare. Fadern var noga med att låta barnen få ta musiklektioner, men Madonna ville inte det, hon vill dansa balett. Madonna visade sig vara duktig på dans, så hon fick ta balettlektioner istället och hon fick till och med ett dansstipendium för att dansa på ”University of Michigan”.

Madonnas musik

År 1982 fick Madonna en hit med låten ”Everybody”, efter att hon lyckats få DJ:en Mark Kamins att spela demon på ett trendigt diskotek i New York. Därefter gick det fort fram för Madonna som gjorde succé efter succé. Med låten ”Like a Virgin”, från hennes andra album, fick hon sin första Billboard-etta i USA 1984. Året efteråt släpptes hennes debutalbum igen, nu under namnet ”Madonna – The First Album”, och albumet hamnade då även på topp tio i Sverige.

Madonna är känd för att ofta byta producenter, stilar och utseende. Precis som Queen medverkade hon i Live Aid-galan 1985. Hennes album ”Like a Prayer” som kom ut 1989, blev en stor succé både av fansen och kritiker.

Skådespelerskan Madonna

Madonna, som redan hade medverkat i ett antal filmer, ville nu gärna spela huvudrollen i filmatiseringen av musikalen ”Evita”. Madonna sökte om att få spela rollen som Evita och hon fick den. Hon började då att träffa en röstcoach och det var något hon kände att hon behövde, därför har hon fortsatt med det. ”Evita” hade premiär 1996 och för sin insats fick Madonna en Golden Globe Award.