The Beatles

Är nog ett av världens kändaste rockband. Gruppen Beatles bildades i Liverpool, i England i slutet av 1950-talet. John Lennon (1940–1980) föddes i Liverpool och där växte han upp hos sin moster Mimmi. Hans musikintresse utvecklades tidigt och redan 1957 startade han bandet ”The Quarry Men”, en grupp som spelade rock & roll. Bandet uppträdde på en fest samma år, och där träffade de Paul McCartney (1942– ). Han tyckte om musiken, och John Lennon gjorde ett starkt intryck på honom. Han gick fram till medlemmarna när de slutat spela och frågade rakt på sak om han inte fick vara med och spela i deras band och så blev det.

George Harrison

På skolbussen brukade Paul prata med George Harrison (1943–2001). En dag berättade George att han var duktigt på att spela gitarr. De kom överens om att George skulle få träffa de andra i bandet. Så blev det, men det var inte lätt att övertala John att George skulle få bli medlem. När han så spelade en låt för dem, föll John som en fura och sa: Det där var ju riktigt bra och sedan fick han bli medlem.

Namnbyte

Efter att bytt namn flera gånger bestämde de slutligen sig för ”The Beatles”. Det var under en spelning i Hamburg 1960 som medlemmarna lärde känna Richard Starkey (1940– ). Han är mer känd som Ringo Starr, och blev senare ”The Beatles” trummis. Efter en spelning på The Cavern träffade killarna Brian Epstein, som ägde en skivaffär, och han erbjöd sig att bli deras manager. Det gick inte så bra för Epstein att få till ett skivkontrakt, men han gav sig inte och till slut nappade George Martin på EMI Records. Däremot var han inte nöjd med Pete Best så det blev Ringo Starr som ersatte honom. Nu hade gruppen en perfekt sammansättning och det var början till deras enorma framgång världen över.