Jesus Christ Superstar

Rockoperan Jesus Christ Superstar är en berättelse om Jesus Kristus ur Judas Iskariots perspektiv. Storyn börjar med Jesus intåg i Jerusalem och den slutar när han korsfästs. När musikalen sattes upp första gången blev det starka reaktioner från en del kristna människor för att den visar Jesus som en människa och inte som Gud, och även för att musikalen slutar vid korsfästelsen och inte visar Jesus uppståndelse och tar upp påsken.

Nu var det inte musikalen som kom först, utan musiken gavs ut på ett musikalbum. Sedan framfördes Jesus Christ Superstar som en konsert framförd i St. Pauls-katedralen 1970 där Ian Gillian spelade Jesus. På scen framfördes musikalen första gången på Mark Hellinger Theatre på Broadway i New York 1972, och i England hade den första uppsättningen premiär 1972. Det gjordes även en filmproduktion 2000 med Ted Neeley som Jesus.

Även i Sverige har Jesus Christ Superstar satts upp som musikal, och första gången var 1972 på Scandinavium i Göteborg, då med Peter Winsnes som Jesus. Efter det har musikalen haft flera uppsättningar i Sverige med olika huvudspelare. Det är även tänkt det ska sättas upp en föreställning under tre kvällar i jul 2020 på Dalhalla, men i skrivande stund vet ingen hur det blir med det.