Sound of Music

Den amerikanska musikalen Sound of Music från 1959 bygger på Maria von Trapps självbiografi. För musikalens manus stod Russel Crouse och Howard Lindsay, medan sång och musik var skrivna av Oscar Hammerstein. Det sägs att filmatiseringen (1965) med Julie Andrews och Christoffer Plummer i huvudrollerna är en av filmhistoriens största.

Handling

Maria, som ska bli nunna i Salzburg, skickas från sitt kloster för att ta tjänst som barnsköterska åt änkemannen Georg von Trapp och hans sju barn. När hon kommer dit är barnen inte snälla mot Maria och hon vill helst åka tillbaka till klostret. Men så börjar hon sjunga trevliga sånger och sy kläder åt dem av gammalt gradintyg, och helt plötsligt tycker de om henne. Med tiden blir Maria kär i George, men han har redan ett förhållande och ska gifta sig med en baronessa. Det tar dock slut och Marias känslor blir besvarade och hon gifter sig med George. När så nazisterna tar över i Österrike och de fordrar att von Trapp ska ta tjänst i militären igen, flyr hela familjen sjungande över bergen för att ta sig till Schweiz.

Den första musikaliska uppsättningen hade premiär på Broadway i New York i november 1959 och sammanlagt blev det över 1 400 föreställningar. Sedan dess har det regelbundet satts upp föreställningar världen runt. I Sverige hade Sound of Music musikalpremiär 1977 på Skövde Operettsällskap, och därefter 1982 på Folkan, då Ann-Charlotte Björling hade rollen som Maria och Per Myrberg som George von Trapp. Senast musikalen sattes upp i Sverige var 2008 och då med Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson i huvudrollerna.