Passande musik till begravning

Att begrava någon är aldrig något man vill göra, men tyvärr är det oundvikligt. När den dagen kommer är det därför viktigt att det blir en fin stund att minnas. Att välja begravningsmusik är ofta en stor del av begravningen och något man gör för att ceremonin ska blir fin och minnesvärd. Valet av musik baseras ofta på den avlidnes musiksmak, men inte alltid. Ibland kan det vara så att musiken väljs utifrån vad de anhöriga anser vara passande till ceremonin vid just den tidpunkten.

Att välja musik till begravningsceremonin

Då musiken ger mycket inlevelse och är en stor del av ceremonin så är många väldigt noga med vilken musik som väljs. En begravningsceremoni har i regel 2-3 stycken låtar som spelas mellan psalmerna. Ibland kan det även vara så att den avlidne hade önskemål om vilken musik som ska spelas på dennes begravning, då väljer man normalt sett den musiken. Om man har svårt för att välja musik så finns det klassiska val av artister och låtar som ofta spelas på begravningar. Några exempel på klassiska val är: Amazing Grace, Time to say goodbye, Ave Maria, samt Våren av Grieg.

Välj musik med en begravningsbyrå

En begravningsbyrå kan hjälpa dig att välja musik och att se till att den blir uppspelad i den ordning du vill. Man kan exempelvis kontakta Lova begravningsbyrå för att få en representant från begravningsbyrån som hjälper dig med ditt val av musik och mycket annat. Att ha en representant från en begravningsbyrå kan vara ett stort stöd för de anhöriga då det är en hel del som ska planeras inför en begravning. Musiken är en av delarna de hjälper till med, och sedan kan de meddela kyrkan om detta så allt är klart inför ceremonin.

När det gäller en kyrklig begravningsceremoni som sker i Svenska kyrkans lokaler så är det dock inte tillåtet att spela musik som är nedladdad eller streamad från någon streamingtjänst. Man får då se till att de låtar man vill spela upp finns på en CD-skiva. På en borgerlig begravning så har man större frihet eftersom det sker utanför kyrkans lokaler och där gäller inte samma regler. Ett annat populärt val vid uppspelning av musik på begravningar är att ha levande musik i form av körsång eller solosång. Många har även musik som redan är förinspelad.