Queen

Detta brittiska rockband bildades i London 1970 av Brian May (gitarr), Roger Taylor (trummor) och Freddie Mercury (sång). Året efter, 1971, anslöt sig John Deacon (bas). De var väldigt stora världen över under 1970-talet. Queens genombrott kom i och med deras tredje album ”Sheer Heart Attack” (1974). De har genom åren gett ut femton studioalbum, fem livealbum och flera samlingsalbum. Över 300 miljoner skivor har sålts och de medverkade i Live Aid-galan 1985, där de även blev framröstade som den bästa livegruppen i rockmusikens historia.

Hur allt började

Roger Taylor och Brian May spelade tillsammans som studenter i ett band som kallade sig Smile. Då var Tim Staffel basist och sångare. En kväll under 1969 tog Tim Staffel med sig sin rumskamrat Farrokh ’Freddie’ Bulsura (Mercury) till en spelning. Bulsura tyckte om bandet och började följa sin vän Tim Staffels karriär. Bulsura, som även han höll på med musik, gav medlemmarna råd och de blev nära vänner. När Staffel en dag lämnade Smile för att bli medlem i bandet ”Humpy Bong”, fortsatte Bulsura sitt samarbete med de andra två och han föreslog att de skulle heta Queen. Mike Grose anslöt sig till gruppen som basist och deras första framträdande gjorde gruppen i juni 1970. I samband med konserten ändrade Busura sitt efternamn till Mercury. På kort tid bytte de basist ett antal gånger, först när John Deacon anslöt sig började de repetera på riktigt.

Fram till 1973 spelade Queen på olika klubbar i London och samma år gav de ut sin debutskiva Queen. En skiva som togs väl emot av musikkritikerna, och skivan innehöll tunga rockballader till långsamma ballader spelade på piano med samstämd gitarr och sång. Deras första liveframträdande utanför Storbritannien var i oktober 1973 i Tyskland. Gruppen lyckades hålla sig stora både under 1970- och 1980-talet, även när hårdrocken och synten under 1980-talet blev populär. Queen började själva använda syntar i en del av sina låtar.

Freddie Mercury

I slutet av 1980-talet började ett rykte spridas om att Freddie Mercury hade insjuknat i aids. Trots alla rykten bestred han det ända till slutet. Han bad medlemmarna i gruppen att inget säga och de fortsatte att spela in skivor. När de spelade in sitt fjortonde album började Freddie Mercurys hälsa försämras hela tiden. När så Live Aid-galan gick av stapeln 13 juli 1985, den välgörenhetskonsert som flera av världens största artister deltog i för Afrikas barn, var Queen en av deltagarna. De gjorde ett bejublat liveframträdande, men vad ingen då visste var att Freddie Mercury hade aids, och att det troligen var därför han gav allt han kunde på scenen. Detta är något som senare framkom i den film som gjordes om Mercury och Queen – ”Bohemian Rhapsody” som hade biopremiär 2018. Skådespelaren Rami Melek, som gjorde huvudrollen som Mercury med stor bravur, fick en Oscar som bästa skådespelare 2019.