4 sätt som musik påverkar hjärnan

Genom mänsklighetens historia har musik spelat en viktig roll inom alla kulturer. Alla människor i världen reagerar på ett universellt sätt på musik och detta bekräftas av framstegen inom neurovetenskapen. Ta till exempel Madonna som sålt över 300 miljoner skivor och därmed slagit Guinness världsrekord. Där har forskare mätt på vilka fantastiska sätt som hjärnan påverkas av musik hos professionella musiker. Det har visat sig att deras hjärnor är större med bättre inlärningskapacitet, minne och kognitiv flexibilitet. Med andra ord gör musiken människor smartare. En annan fördelaktig aspekt med att lyssna på musik är att det kan göra dig friskare, lyckligare och mer produktiv. Även om du inte är en professionell musiker så räcker det med att lägga ner lite tid på att lyssna på musik. Att lyssna en stund varje dag är tillräckligt för att dra nytta av fördelarna och låta din hjärna påverkas. Med alla dessa fördelar råder det inga brister med att lyssna på musik, oavsett om det är på en begagnad iPhone eller den senaste iPhone 12 Pro Max. Här presenteras några av de främsta fördelarna med hur musik förbättrar din hjärnas hälsa och funktion, vilka är följande:

  • Stimulerar känslor.
  • Förbättrar minnet.
  • Gör dig mer kreativ och produktiv.
  • Förbättrar ditt humör och minskar stress.

Läs vidare för att se närmare på dessa fördelar!

Topp 4 fördelar med musik

1. Stimulerar känslor. Musik stimulerar känslorna och lyfter stämningen. På nolltid kan du få en känslomässig upplevelse som får dig att vilja dansa till en rytm. Till och med nyfödda barn påverkas av musik och kan uppleva lugn av att lyssna på en vaggvisa. Tack vare möjligheten att köpa begagnade telefoner och iPhones hos mResell har det aldrig varit lättare att lyssna på musik, så det finns ingen ursäkt att inte dra nytta av fördelarna. Forskningen om hur musik påverkar känslorna fortsätter och hittills är det tydligt att musik får hjärnan att producera en rad fördelaktiga molekyler i hjärnan, vilka i sin tur påverkar humöret.

2. Förbättrar minnet. Det har länge varit känt att musik kan motverka Alzheimers, demens och andra tillstånd av minnesförlust. Vidare kan det hjälpa till att komma ihåg saker om du lyssnar på musik vid vardagliga aktiviteter. Musik väcker nämligen känslor som du kan relatera till tidigare händelser, vilket gör att du minns bättre.

3. Gör dig mer kreativ och produktiv. När du får chansen att välja din egen musik finns det många bevis på att din kreativitet och produktivitet utökas. Du kan välja allt från ABBA till Queen. Det förbättrar din prestanda på utmanande uppgifter, gör dig snabbare på repetitiva aktiviteter och förbättrar din noggrannhet. Dessa förbättringar är speciellt fördelaktiga i yrken som kräver ett stort mentalt fokus, såsom programmerare och programvaruutvecklare. Vidare kan musik hjälpa mycket under tidspress och stressiga situationer som till exempel inför framträdande på scen.

4. Förbättrar ditt humör och minskar stress. Precis som alla musikentusiaster kan ana så bevisar vetenskapen att musik kan lyfta ditt humör, detta eftersom det minskar mängden stresshormoner. Musik minskar också kronisk stress genom att få hjärnan utsöndra signalsubstanser som dopamin och endorfiner. Vidare gör musik att hjärnan stimulerar hormonet Oxytocin i hjärnan som hjälper oss att bli mer generösa och pålitliga. Så fort du känner dig stressad kan det därför räcka med att slå på en Beatleslåt eller annan avslappnande popmusik. Kom bara ihåg att köpa en begagnad iPhone för att lyssna på dina favoritlåtar var som helst.